Tánc egy ügyért: Kiribati éghajlati aktivista Olimpiai súlyemelő

David Katoatau egy valószínűtlen éghajlatváltozási aktivista. Kiribati egyik komoly súlyemelője, az atollok gyűjteménye egy csendes-óceáni térségben terjedt el, India mérete, Katoatau soha nem akarta, hogy a kis országának globális nagykövete legyen. Ugyanakkor az i-Kiribati (mint Kiribati lakói) létező fenyegetést okozó növekvő tengerszintek miatt az olimpián kénytelenek voltak felhívni a figyelmet.

A tánc mindig a Katoatau emelő rutinjának része volt. Táncol, amikor nyer, és táncol, amikor elveszti. Katoatau először felemelte a szemöldökét a 2014-es Glasgow-i Nemzetközösségi Játékokon megnyert aranyat ünneplő ünnepségei után, majd Rio de Janeiró előadásai után a kollektív képzeletbe dobta.

A jubiláns tánc alatt azonban komoly fogadási útmutatók üzenet .Katoatau hazája veszélyezteti a globális felmelegedést. – Kiribati és ifjúságunk jövőjét szeretném látni – mondta Guardian Australia. “Nem akarom, hogy az országom eltűnjön.” Facebook Twitter Pinterest Katoatau felvonul a férfiak 105 kg súlyemelő versenyén a Rio 2016 olimpiai játékokon. Fénykép: Goh Chai Hin / AFP / Getty Images

Kiribatiba utazás nem könnyű. Ausztráliából csaknem olyan sokáig tarthat, amíg eléri ezt az elkülönített csendes-óceáni országot – ha a kapcsolatok nem kedvezőek – Európába repülnek. A Fidzsi-szigeteki Nadi heti két járat a Kiribati fővárosa és a legteljesebben lakott atoll, Dél-Tarawa és a távoli külvilág közötti elsődleges kapcsolat.Néhány órányi végtelen türkizkék óceán után a zátony szigetei hirtelen csak az északi északra élnek. A Tarawa nagy része kevesebb, mint két méterrel a tengerszint felett van, és a viharok hatása egyre súlyosabbá válik. Még a mélyen vallásos i-Kiribati számára is, akik közül sokan nem hajlandók elhinni, hogy hazájuk egy nap lakhatatlanná válik, az éghajlatváltozás valósága tagadhatatlan. A Világbank jelentése szerint 2100-ra a Kiribati fő atolljainak szárazföldi tömegének több mint 80% -a elárasztható az árapály-hullámok során.A sziget nemzetét a nem fertőző betegségek sújtják, és a cukorbetegségnek tulajdonítható hiányzó végtagok közös látvány. A csendes-óceáni térség egyik legkevésbé fejlett országa, Kiribati a halászati ​​engedély bevételétől és a külföldi támogatástól függ. Azonban a fennmaradó tengeri szintek fenyegetik a létezését, ezért a hosszú távú fejlesztési finanszírozás nehezen megtalálható. azonnali fenyegetés a globális felmelegedés miatt Kiribati lakosainak.A tebuiában, egy hagyományos lakásban, egy magas ingyen fogadások emelvényen ülve, a súlyemelő apja csak a méterre fekvő magaslatú jel felé néz.

„Az éghajlatváltozás hatását itt láthatod saját szemeddel, Katoatau Utimawa mondja. „Mielőtt a tenger a tengerparton volt, most már közel van a házhoz. A víz mindkét oldalán van, így ha az árapály sokkal nagyobb lesz, akkor nem marad semmi föld. ”

Valóban, egy király dagály már elmosott a Katoatau házáról, amely a Glasgow-i diadalát követően épült 2014. „Az új ház a szomszédban épült” – mondja Utimawa. „Amikor eljött a dagály, elmosódott. Fia egy súlyemelő bajnok, és elmondta a világnak az éghajlatváltozás veszélyéről.És akkor maga is az éghajlatváltozás áldozata lett. ”Facebook Twitter Pinterest A vihar károsodásainak maradványai a Katoatau szülei Kiribatiban való otthonán kívül találhatók. Fénykép: Kieran Pender for the Guardian

Gyermekkori inspirációjának köszönhetően nem meglepő, hogy Katoatau sportos eredményei túllépték a sportot.A 32 éves nő Nauru-ban nőtt fel, ahol az apja a foszfát-iparban dolgozott, és a helyi versenyző sikerei révén emelték a súlyemelésre.

„Akkor Nauru bajnoka Marcus Stephen, aki megnyerte az ország első honfoglalójáték aranyérmet – mondja Katoatau. – Akartam lenni, mint ő. Stephen hét játékot követelt három játékon, mielőtt belépett a politikába, majd később Nauru elnökeként szolgált.

Katoatau családja visszatért Kiribatiba, ahol a fiatal fiatal súlyemelő szembesült a hazájában nem áll rendelkezésre megfelelő létesítmény.Oktatási helyszín nélkül, minden reggel 6 órakor felemelkedett a strandon mezítlábra – a súlyzó túlságosan forró internetes sportfogadás volt ahhoz, hogy megérintse, amikor a nap elkezdett verni.

16-kor Katoatau nemzetközi versenyeken vett részt, az Óceánia Súlyemelő Intézete, abban az időben, az Apia-ban, Samoa-ban, és most Noumea-ban, Új-Kaledóniában található. A lelkes sportoló hamarosan Kiribati sportos talizmánává vált, Katoatau pedig a 2008-as pekingi olimpián és a 2012-es londoni olimpián versenyzett. Glasgowban lenne, ahol globális hírnevet szerzett.

„Örömmel töltötte el David teljesítményét a 2014-es Commonwealth Játékokban” – mondja az apja. „Ez volt az első alkalom, hogy Kiribati aranyérmet nyert egy nagy nemzetközi eseményen.Az egész ország boldog volt. ”

Skóciában is Katoatau először lett Kiribati éghajlati szóvivője. David Lambourne nagybátyjaként talán elkerülhetetlen volt, hogy a sikeres súlyemelő összekapcsolódjon a hazája fenyegetésével.

„A Dávid nemzetközi kiemelkedése nőtt, a külföldi média rájött, hogy nem tudtak sokat Kiribati-ról, de az, amit tudtak, az éghajlatváltozás volt ”- mondja Lambourne, az ausztrál, aki önkéntesként 1990-es években Kiribatiba költözött, és majdnem egy évtizede töltötte az ország ügyvédje. „Szóval Glasgow-ban elkerülhetetlenül megkérdezték az éghajlatváltozást, és az azt követő években mélyen részt vett az ügyben.Bizonyos értelemben véletlen éghajlati aktivista. ”

Katoatau gyorsan felvette a szerepét, és 2015-ben egy mozgó nyitott levelet írt, amely felhívja a figyelmet honfitársainak helyzetére. – Kérem a világ országait, hogy lássák, mi történik Kiribatival – írta. „Az egyszerű igazság az, hogy nem rendelkezünk erőforrásokkal, hogy megmentsük magunkat.

„Az első leszünk. A verseny megszűnése lesz. Nyisd ki a szemed, és nézd meg a többi, a Csendes-óceán környékén fekvő, alacsony fekvésű szigeteket – hamarosan velünk fognak esni. A nem túl távoli jövőben mindannyian megfulladunk. ”Facebook Twitter Pinterest A Katoataut ábrázoló hirdetőtáblák kiemelkedőek az egész Kiribati területén.Fénykép: Kieran Pender for the Guardian

A népszövetség előtt már népszerű a hazájában, Katoatau sikere Glasgowban látta, hogy Kiribati „aranyfiúját” felkent. Az arca hamarosan a Tarawa-n lévő hirdetőtáblákon volt, és mindent a teatől a krekkerekig terjedt, és a legtöbb helybeliek nagy büszkeségérzetet fejeztek ki a súlyemelőről.

„Kiribati nagyon kicsi ország, és soha nem volt igazán kiemelkedő sportoló előtt ”- mondja Lambourne. „Az emberek itt erősen azonosulnak vele – nagyszerű nagykövet. Dávidban látják, hogy mit akarnak látni a világ többi részén Kiribatiban.Ő az egyik kevés i-Kiribati közül, aki a világ színpadán bármilyen jelet tett. ”

Katoatau nemzetközi profilja tovább emelkedik augusztusban, amikor Rio de Janeiróba utazott a 2016-os olimpiára. Annak ellenére, hogy kategóriájában a 14. helyen végzett, Katoatau fertőző lelkesedése táncával – és a mélyebb mögöttes üzenettel – a világ közönségét lenyűgözte.Rutinja hamarosan vírusos volt, és a nagy médiumok elhomályosultak az ilyen i-Kiribati sportoló lefedettségében.

„Dávid képes volt felhívni a világ figyelmét Kiribatira,” mondja a miniszter, ifjúsági és szociális ügyek, David Collins, aki szintén felelős a sportért, és vezeti a kiribati nemzeti olimpiai bizottságot. „A világ minden részéről telefonhívásokat és e-mailt kaptam David utolsó táncolásáról. Ő valóban megérdemli az arany fiúnk helyzetét, és imádkozunk, hogy folytassa.Úgy gondolom, hogy el tudja érni a 2018-as Commonwealth Játékokat.

Bár a Gold Coast medálját védi, a Katoatau hosszú távú ambíciókat is tartogat az i- Kiribati súlyemelők. „Visszatérek Kiribatiba” – mondja határozottan a nyugdíjazási tervekről, annak ellenére, hogy jelenlegi otthona Noumea viszonylag biztonságos az éghajlatváltozás veszélye miatt. „Már van edzői diplomám, és az összes emelőt kiképezhetem, hogy olyan legyen, mint én.”

A súlyemelés Kiribatiban virágzik, nem kis részben a Katoataunak. Bár a források hiánya még mindig gátolja a sportot, és a futball és a röplabda mögött a részvételi szempontból, Kiribati hamarosan regionális súlyemelő erőművé válhat.Tekintettel az egészségügyi problémákra és a sok helyiek által elszegényedett étrendre, a fiatalok nagyobb részvétele a sportban jelentős társadalmi előnyökkel jár.

„A David sikere nagyon pozitív hatással volt a helyi súlyemelő szövetségre” – mondja Collins. „Csak a múlt hónapban jött haza, hogy segítsen egy ifjúsági kiválasztási programban, és a részvétel megduplázódott a gyerekekkel, akik megpróbálták az esélyt arra, hogy ugyanabban az intézetben dolgozzanak, mint David.” a medálok elképesztő gyűjteménye között. Fénykép: Kieran Pender a Guardian számára

A Katoatau története inspiráló és megdöbbentő.Ahogy a világ vezetői a nemzetközi találkozókon kismértékű kibocsátáscsökkentés miatt zuhantak, ez a mosolygós sportoló a csendes-óceáni izolált atollból a saját kezébe került. Kiribati mostanra elválaszthatatlanul kapcsolódik a globális tudatosság emelkedő tengerszintjéhez, részben a táncos súlyemelőjének köszönhetően, és a donor által támogatott adaptációs programok segítenek csökkenteni Kiribati sebezhetőségét.

„Csak a szociális médiákról folytatott megbeszéléseket kell megnézni Kiribatiról, hogy megértsék Dávid hatását” – mondja Lambourne, az egyik a kevés nyelvű külföldi, aki megtanulja a nyelvet és teljes mértékben integrálódik a helyi társadalomba. „Olyan emberek voltak, akik korábban soha nem hallottak Kiribatitól, és hirtelen tudatában voltak Kiribati nemzetnek, hanem az egzisztenciális fenyegetésnek.Ez egy nagyon fontos üzenet. ”

Mégis lehet, hogy túl késő lenne megmenteni Kiribatit. Az egykori kormány 2014-ben Fidzsi-szigeteken 6000 hektárt vásárolt a „méltósággal való migráció” rendszerének részeként, míg az i-Kiribati ember tavaly generált híreket, miután sikertelenül kereste az éghajlatváltozással kapcsolatos menekült státuszt Új-Zélandon. Még akkor is, ha Kiribati előrejelzése a hullámok által történő közvetlen visszanyeréséről korai – amint azt néhány tudós sugallja – kevéssé kétséges, hogy a parti erózió, az ivóvízhiány és a megnövekedett népsűrűség Kiribati lakhatatlanná teszi ezt a századot, kivéve ha drasztikus lépéseket tesznek.

Globális profilja ellenére Katoatau néha tehetetlenül érzi magát. „Tényleg nem tudom” – mondja a súlyemelő, amikor megkérdezi, hogy hallja-e az üzenetét. – Remélem, hogy a világ hallgat.Remélem valaki jön, hogy segítsen az országomban. Szenvedünk. De csak a legjobbat próbálhatom.

Rate this post