Rio de Janeiro vender tilbage til normal efter maraton af mega begivenheder

“Mission accomplished”, Rio-presidenten Rio 2016, Carlos Arthur Nuzman, erklærede til de 78.000 tilskuere inden den endelige pyroteknik ved Maracanã.Kadeena Cox og Sarah Storey symbolerne for ParalympicsGB i Rio Læs mere

Sir Philip Craven, præsident for Den Internationale Paralympiske Komité, fortalte tilskuerne: “Du trodede forventningerne og blev utilfreds med stolthed. Du er nu helte og rollemodeller til sports fans over hele verden.Du bør alle være stolte. “Trods de gensidige tilbageslag, æresmedalje og overdådige ros af arrangørerne var der stadig boos for politikerne og lettet smil fra mange involverede, fordi disse spil har været touch-and-go til tider, der kommer i slutningen af ​​en bemærkelsesværdigt turbulent og ophidsende periode.

Fra verdens største bæredygtighedskonference i 2012 gennem Pope Francis første oversøiske besøg i 2013, Verdensmesterskabet i 2014 og nu i årets OL har denne brasilianske by på en eller anden måde gennemgået en række episke udfordringer, der i høj grad er uskadte – og på nogle områder forbedret – trods regeringens sammenbrud, masseprotester, øjenbrynende korruption, voldsom kriminalitet og Zika-virushelsessituationen.

På ingen måde er det takket være byens forbløffende naturlige skønhed, som altid har frigjort mange af sine beboers og besøgendes synder.Uanset dårlig organisation, social ulighed eller den tvivlsomme kvalitet af vandet i poolen eller bugten, har hver konkurrence set spektakulært mod blå himmel, grønne bjerge og havshorisonter. Disse billeder vil forme hukommelsen til de milliarder, der oplevede Rio gennem fjernsynsskærme eller bærbare computere.

Paralympikerne var bemærkelsesværdige for dets fravær og dets resultater. Hele det russiske hold blev forbudt til systematisk brug af illegale præstationsfremmende stoffer. IOC’s chef, Thomas Bach, undlod at vise sig til sit eget parti, måske ikke tilfældigt, fordi det brasilianske politi ville stille ham spørgsmålstegn ved billetfremmende påstande mod hans tætte allierede, lederen af ​​det irske olympiske råd, Pat Hickey.

Rios spil – den første i Sydamerika – skulle også være lidt anderledes.Veteran-olympiske embedsmænd har sagt privat, at de var de mest kaotiske, politisk urolige, finansielt usikre spil i moderne tid, men de sluttede uden større ulykke. Der var også individuelle tragedier. Den iranske cyklisters død Bahman Golbarnezhads død i et nedbrud på den sidste lørdag blev markeret med et øjeblik af stilhed. Dødsfaldene hos de mere end et dusin byggearbejdere, der døde ved at bygge faciliteterne, gik udenfor.Der var også flere pinlige tilbageslag, som f.eks. Problemer med indkvartering ved atleterbyen, men imponerende sportsdisplayer og varme folkemængder – især ved Paralympics, da billetpriserne endelig blev droppet inden for et overkommeligt udvalg for lokalbefolkningen – hjalp med at forlade et godt indtryk.

Lamartine da Costa, professor i sportshistorie ved Gama Filho University, sagde mobiliseringen af ​​offentligheden gjorde paralymperne mere succes end de foregående hændelser. “Befolkningen er i arven. Faktisk er det uden for en arv. Det er en følelse af at høre. Og det bliver en politisk kendsgerning. “

Den endelige gæld til Rio’s skatteydere er endnu ikke beregnet.På trods af løfter om ikke at bruge offentlige penge, skulle nødlån ydes af den nationale regering i juni for at imødegå et underskud i Rio-statens sikkerhedsbudget. I sidste måned måtte byen give yderligere 150m reais (£ 35m) for at bail out de cash-strapped paralympics. Et sænkning i billetsalget – fra 200.000 til 2,1m på mindre end en måned – har hjulpet med at dække en del af dette hul.I en afslutnings pressekonference sagde Rio 2016-bestyrelsen, Sidney Levy, at højst 1% af organiseringsudvalgets budget kommer fra offentlige midler, og generelt var spillene inden for budgettet.

Tak også til en infusion af private kontanter og føderale midler, Bruno Barth Sobral, en økonomiprofessor ved Rio’s State University, sagde, at Rio-regeringen ikke ville blive efterladt med en økonomisk bombe som det var tilfældet med Panamerican Games og World Cup, men han sagde dårlig planlægning mente byens kortvarige økonomiske løft fra mega-arrangementerne ville ikke opretholde momentum på lang sigt. Paralympisk herlighed må ikke dække den hårde virkelighed af de daglige kampe Læs mere

Samlet sagde han Rios største præstation var at overvinde Brasiliens “stray dog” underlegenhed. “Det viste verden, at vi er i stand til at hoste disse begivenheder, i modsætning til det fordomme, at de kun er egnede til den første verden.”

Få af de politikere, der bragte denne kaskade af begivenheder til byen vil være omkring for at høste fordelene.

OL og Paralympics er faldet sammen med et seismisk skift i den nationale politik.Sidste måned blev Arbejderpartiets præsident Dilma Rousseff afskåret og erstattet af den lige upopulære Michel Temer, der har været højt bøjede ved ethvert udseende under disse spil. Ved afslutningsceremonien søndag afslørede en af ​​landets favoritband – Naçao Zumbi – et banneraflæsning “Fora Temer” (Temer Out). Rio borgmesteren, Eduardo Paes, blev også skændt af mængden, selv om han har gjort mere end nogen anden politiker til at skubbe Spillene igennem imod oddsene. Han forventes at løbe i fremtiden for statsguvernør, og måske præsident i Brasilien. Men i slutningen af ​​dette år vil han stå som borgmester og flytte til New York.

Det er en del af en udvandring. Stadionerne bliver demonteret. Tropper vender tilbage til deres kaserner. IOC-dignitarier flyver tilbage til deres schweiziske bjerghytter.Galeão lufthavn er pakket med afrejsende atleter, sportsrepræsentanter og journalister. Udenlandske korrespondenter, de fleste af dem, der er baseret her i de sidste par år, forlader også i krammer, mange af dem er usandsynligt at blive erstattet, da verdens opmærksomhed skifter andetsteds.

Cariocas er ved at få deres by tilbage til dem selv. I hvert fald indtil massepartierne vender tilbage på nytår og karneval.

Rate this post